Hoe wij vrouwen kunnen helen in Sisterhood!

Concurreer jij met andere vrouwen? Vaak komt dit uit het onvermogen om onszelf op een bepaalde manier te zien. We smeken de wereld om ons op een bepaalde manier te zien en te behandelen, maar toch doen wij dat niet voor onszelf.

Veel van dit gedrag komt voort uit de manier waarop we thuis zijn opgevoed. Hoe sommige van onze moeders bij ons thuis spraken over- en hoe zij andere vrouwen behandelden. Dus daardoor nemen we deze lessen van wantrouwen weer mee in ons eigen leven.

Ik denk dat het is door de manier op hoe er van ons wordt gehouden. Als we opgroeien door emotionele muren om ons heen op te bouwen en onszelf te bepantseren, is het moeilijk om onze kwetsbaarheid te tonen aan anderen, vooral andere vrouwen. We zijn zo lang op deze manier geconditioneerd geweest. En veel ervan is gewoon jaloezie.

Wij moeten bereid zijn om dit ‘af te leren’ en realistisch te zijn waar dit alles vandaan komt en te definiëren waar deze lelijkheid van binnen zit bij onszelf, zodat we dit kunnen oplossen. Dat is de enige manier. In therapie leerde ik het volgende: ‘je kindertijd duurt eeuwig, en blijft altijd bij je.’

Om te genezen van trauma duurt je leven lang en als je hiermee niet aan de slag gaat, waar sommigen van ons (nog) niet aan toe zijn, halen ze uit met hun woede, teleurstelling, onzekerheid uit naar andere vrouwen.

Als je als vrouw ergens binnenkomt, en er slecht over JOU gepraat wordt en… okay Girls be real – want dit gebeurt he? begrijp dat dit komt vanuit problemen waar ze mee vechten en het onvermogen om dit (al) te verwerken. Begrijp daaruit dat dit helemaal niet over JOU gaat.

Als jij zelf geen goede relatie hebt met je moeder, dé belangrijkste persoon in je leven, hoe leren we dan om te gaan met onszelf en vervolgens met andere vrouwen? Jouw moeder is je vrouwelijke spiegel.

Paulo Freire, Braziliaans filosoof beschrijft dit als volgt:

‘De onderdrukten hebben de neiging om in plaats van te vechten voor bevrijding, zelf de onderdrukker te worden.’

Een ander punt wat ik wil bespreken is, moeders behandelen dochters anders dan jongens. Want: de moeder moet haar dochter het goede voorbeeld geven en haar leren vrouw te zijn. Ze kan geen rolmodel zijn voor haar zoon, daarvoor heeft hij een vader (figuur) nodig om een rolmodel te zijn en te leren om op te groeien tot een man. Moeders zijn twee keer zo vaak kritisch over hun dochters dan over hun zonen. Denk hier maar eens over na en wees eerlijk naar jezelf.

Vrouwen worden (kijk maar naar Insta/FB en reclames) op alles be- of veroordeeld, en we zijn per definitie altijd ‘niet perfect genoeg’, of, nog erger, ‘fout’.

Beoordeeld op ons figuur, ons haar, ons gewicht, onze leeftijd en zelfs de etniciteit van de partner van wie we houden…! Daarom moeten wij vrouwen elkaar meer ruimte, meer gratie en liefde geven en investeren in elkaar om elkaar op te bouwen. Dus nu is het tijd om innerlijk aan het werk te gaan met onszelf, en bereid te zijn om zich ongemakkelijk te voelen in kwetsbaarheid.

Elkaar onze kwetsbaarheid te tonen, onze Sisters te versterken mét het risico wat je neemt door die kwetsbaarheid om gekwetst te kunnen worden. Maak van elke gelegenheid gebruik om de vrouwen om je heen te leren kennen. Neem verantwoordelijkheid over hoe we voor elkaar zorgen. Het respect dat we van mannen eisen, moeten we zelf veel meer aan andere vrouwen geven.

En, als we een deur van een kans voor onszelf openen, die deur dan openhouden voor andere vrouwen zodat we ze meenemen in de kansen die we gepresenteerd krijgen. Zó doorbreken wij samen deze negatieve spiraal en kunnen we onszelf helen, andere vrouwen helen en onze community helen.

Ik gun het elke vrouw om te helen in vertrouwen en het benutten van jou geboden kansen, ook al zijn het kansen die op het eerste gezicht soms echt onlogisch lijken of ver van je af lijken te staan. Dit, om in liefde en vertrouwen privé (maar ook in je business) deze heling te beoefenen en zo tot je hoogste potentie te komen voor beiden.

Wij vrouwelijke ondernemers met onze prachtige, diverse, culturele en etnische bagage, onze kennis en grote kracht die wij al eeuwen hebben laten zien, als overlevers en strijders voor onze gezinnen, families en financieel (heel Europa is er rijk van geworden) hebben NU de mogelijkheid dit voor onszelf aan te wenden.

Zo gaat er overvloed, rijkdom en liefde voor onszelf stromen en komen wij tot bloei en vervangen wij het gevoel als ‘minderheid’ te boek te staan door ‘meerderheid’. Niet alleen geheeld mentaal en spiritueel, maar ook financieel florerend! Omdat wij daar recht op hebben, en wij zijn het waard!

Met zoveel liefde en in zusterschap, Hadassah