BLOG

‘Ja hoor dat is prima, natuurlijk, dat doe ik wel even voor je!’

door Hadassah Vorm

Jaja, dat hoor ik nog al eens. Sterker nog, ik was er ook ‘zo een’. Zo eentje die altijd in het gareel springtals iemand je iets vraagt om te doen, te regelen, te maken, te kopen, voor te schieten etc. Ken je dat?

Had deze week een prachtig gesprek met een echte Blaka Rosu, een power vrouw, een business babe, advocaat EN fantastische presentator en een beauty, kortom een met beauty and brains. Ongelofelijk verbaal sterk en in staat om haar verhaal neer te zetten, en ook op juridisch gebied een specialist. In zeer korte tijd van elkaar leren kennen is er direct een hechte vriendschap ontstaan, soulmates zijn we direct geworden.

En we praten samen over hoe het komt dat vanuit onze Surinaamse community wij vrouwen ‘pleasers’ en zorgers zijn voor anderen. Partner, kinderen, familie en vrienden…..die komen eerst. En helemaal achteraan komen we zelf,  ALS we al aan de beurt komen om onszelf iets te geven, te gunnen of te verzorgen.

Deze Blaka Rosu heeft haar beide bedrijven op de rit maar stapt toch vaak in de situatie dat men iets van haar vraagt en zij het lastig blijkt om geld hieruit te genereren. We hebben het er samen over hoe dit toch komt. Ja een gedeelte is cultureel bepaald vanuit een gemeenschap waarbij vrouwen eigenlijk stil en op de achtergrond moeten zijn, ondersteunend in de carrière van de man en zich bezighoudend met koken en de kinderen en andere huishoudelijke taken.

Dit is eigenlijk anno 2020 nog niet echt veranderd. Natuurlijk komen er steeds meer vrouwen die uit dit rollenpatroon stappen, gaan studeren en voor zichzelf starten met een eigen bedrijf. Baas in eigen buik, wachten met kinderen krijgen of besluiten ze niet te willen (oei, dat is ook een onderwerp waar veel over te zeggen is). Maar het moment dat er een partner aan te pas komt, wordt er onbewust een stapje teruggedaan, want een stille en bescheiden vrouw is toch een sieraad voor haar man, he? Daar kan hij bij zijn familie en vrienden echt mee voor de dag komen.

Als je als vrouw dan te druk, te luidruchtig, te mondig en te beslissend bent, wow…….dan wordt jij daar op afgerekend (maar ook je man/partner). Hij is ‘niet in control’, nee volgens mij zit hij ‘onder de plak’,  nee nog erger, zij ‘heeft de broek aan’, nou vul maar in.

Hoe voelt dat voor jou? Is het herkenbaar? En wat vind je daar eigenlijk van? Want als een vrouw zoals mijn vriendin hierboven beschreven zoveel in haar mars heeft, zo veelzijdig is en zoveel kan betekenen voor onze gemeenschap, toch niet ‘gezien’ wordt, vind ik dit dieptreurig.

Want de zaken die zij al voor deze gemeenschap doet, de onderwerpen die zij deskundig en professioneel bespreekt in de media, de interviews die zij houdt en waarvan ze de geïnterviewde tot tranen beweegt omdat zij deze een ander point of view laat zien, dat is wel gratis he?

Dan worden er dingen beloofd zoals: ‘nou zodra onze zender / ons station / ons bedrijf / ons magazine sponsors gaat vinden, gaan we berekenen hoeveel winst we hebben gemaakt en dan gaan we kijken hoeveel we jou kunnen GEVEN…….???? of krijg je van ons een cadaubon……..’

Come on, dit is toch echt niet meer van deze tijd!! Als wij met elkaar van binnenuit onze community willen versterken, en wij zoveel potentie hebben binnen onze eigen gelederen aan vrouwen die:

  1. a) commited zijn om bij te dragen
  2. b) de vakkennis hebben op een specifiek gebied om dit in te zetten
  3. c) bewezen hebben professioneel te werken

waarom willen we ze dan niet betalen? Waarom betalen we liever aan degenen die niet op ons lijken, maar schijnbaar ‘betrouwbaarder’ zijn? Ja dit is deel van een systeem, maar het wordt nu tijd om zelf dit systeem van binnenuit te gaan afbreken en onszelf zoveel waard te vinden dat we elkaar dit zo gunnen. Want dat hoor- en zie ik veel om mij heen van jongs af aan, dat we het de ander niet lijken te gunnen.

Mijn vraag aan jou als vrouwelijke ondernemer in onze community is dan ook:

GUN jij het jezelf?
Vind jij dat je het WAARD bent om geld te vragen voor jouw dienst/product?
MAG jij van jezelf geld berekenen, factureren, genereren naar je bedrijf / jezelf toe?
WAAROM vind je dat lastig?
WAAR komt dit vandaan?
HOE kan je dit doorbreken?
Of HOUD je misschien van klagen?

Het is nu tijd om aan te pakken, het heft in eigen hand te nemen en te gaan staan voor jouw dienst of product en daar een GOEDE prijs voor te vragen. Hanteer geen hobby-tarief omdat je schroomt om te laten zien dat je een professional bent. Als jij jezelf niet serieus neemt en je product of dienst niet, is het niet raar dat een ander, jouw potentiële opdrachtgever, je ook niet serieus neemt. En ook je partner niet, je familie en je vrienden.

Want als je een vraag aan iemand stelt heb je twee mogelijkheden. De 1ste is: JA dat wil ik, dat wil ik voor je doen, dat komt in orde…  Maar de 2e is: NEE, dat wil ik niet, daar heb ik geen tijd voor, dat gaat nu niet!

En daar hebben veel vrouwen moeite mee, om nee te zeggen. En als je nee zegt, dat degene die jou iets vraagt dan boos wordt. Als iemand boos op je wordt omdat je jouw grens aangeeft en laat zien dat je iets niet wil (doen), zegt iets over diegene, en niets over jou.

Een mooi boek wat hier dieper op ingaat is het prachtige en indrukwekkende boek ‘De 4 Inzichten’ van de schrijver Don Miquel Ruiz. Een van de 4 inzichten is: ‘neem niets persoonlijk!’ Met andere woorden, de boosheid als jij nee zegt van de ander heeft niets te maken met jou, dit heeft te maken met de ander.

Daar komt nog bij, dat als jij naar de bakker gaat, de supermarkt of een woning huurt, je hiervoor moet betalen. Dat betalen lukt je niet met een cadeaubonnetje of afwachten wat iemand voor wie je een dienst of product hebt geleverd, je uiteindelijk wil ‘geven’.

Er moet worden betaald. Dat is zakendoen, dat is professioneel en dat houd de weegschaal van het geven en ontvangen perfect in evenwicht. Daarom sta ik nu op de bres voor vrouwelijke ondernemers die zien dat de ‘old skool way’ van zakendoen en financieel afhankelijk zijn van een partner of van ‘wat de gek ervoor geeft’ duidelijk niet meer werkt in deze tijd.

We zien nu wereldwijd, ook in het land waar wij en/of onze voorouders vandaan komen in een financiële malaise zit en voor de zware taak staat om zware maatregelen te nemen het tij financieel te kunnen keren.

De situatie die ik laatst meemaakte via FB messenger van iemand die ik niet eens persoonlijk ken en die vroeg (zie mijn filmpje hierover op FB) om een ‘wijfjeshond’ op te sturen naar haar zonder enige begroting, budget of zelfs niet eens na te denken over kosten, tijd (tijd = geld), benzine om een hondje op te halen, dokterskosten, quarantainekosten, vliegticket etc. geeft aan dat er bij sommigen (nog) geen financieel bewustzijn is over hoe financiën worden beheerst.

Dit is zo in je gezin, in de maatschappij, in landen, in de wereld.

Ik ben een gever, een gulle gever, dus daar gaat het nu niet over. Delen is een prachtig iets. Maar als je een bedrijf hebt, is het van belang dat je geld verdient, anders is het een hobby en geen business. En daar zit het verschil in. Je hebt winst en verlies, de balans, de inkomstenbelasting en de btw die je moet afdragen, je boekhouder, drukwerk, reclame, onderhoud van je website, noem maar op. Dat betaal je niet met een cadeaubon of ‘zie maar wat je me wil geven’! Nee, dat gaat om een offerte, een financieel plaatje en budget.

Dus girls, it’s time to financially wake up!

Onderzoek!

Onderzoek bij jezelf waar het gevoel vandaan komt dat je geen geld voor je dienst/product durft of mag  vragen, waarom je voelt alsof je het niet waard bent om hiervoor betaald te worden, of elke andere reden waarom je je zo ongemakkelijk voelt om je financiële ‘vrouwtje te staan’!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat we financieel sterk, in liefde en in overvloed gaan floreren en de schaarste-mindset waarin we heel lang hebben gezeten, nu echt achter ons laten.

Wij hebben als vrouwelijke ondernemer met onze prachtige, diverse, culturele en etnische bagage, kennis en grote kracht die wij al eeuwen hebben laten zien, als overlevers en strijders voor onze gezinnen, families en financieel (heel Europa is er rijk van geworden) nu de mogelijkheid dit voor onszelf aan te wenden. Zo gaat er overvloed, rijkdom en liefde voor onszelf stromen en komen wij tot bloei en vervangen wij het gevoel als ‘minderheid’ door ‘meerderheid’ ook financieel!

Liefs,

Hadassah