BLOG

Make waves, be outspoken!

door Hadassah Vorm

Deze fantastische uitspraak van Malala Yousafzai, Pakistaans kinderrechtenactiviste en ontving in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede, resoneert enorm bij mij.

Niet alleen heb ik heel wat ‘waves’ veroorzaakt bij veel mensen, maar ook mijn vaak rechtstreekse manier van laten zien waar ik voor sta is iets wat sommigen erg confronterend vinden.

Outspoken – uitgesproken zijn in wat je voelt, vind en zegt wordt soms lastig gevonden. Zeker als het gaat om bepaalde onderwerpen zoals mishandeling (in een relatie), racisme, antisemitisme of discriminatie op wat voor manier dan ook.

In mijn business ben ik ook uitgesproken voor wat betreft integriteit en vertrouwen. Zoals mijn oma Z’L altijd zei: ‘geen konkelefoesies’. Ik heb meerdere malen in mijn leven gestaan voor beslissingen tussen leven en dood, buigen of breken en veel lessen moeten leren om te komen waar ik nu ben. En elke dag opnieuw leer ik bij.

Juist daarom is het altijd prachtig om te zien dat in mijn praktijk die vrouwen komen die het in eerste instantie lastig vinden om het überhaupt over geld te hebben, maar dit heel snel kunnen overwinnen. Ze leren te gaan genieten van hun financieel onafhankelijke status door geld en de energie die geld in zich heeft, te gaan ervaren. In de praktijk.

Want de onderliggende gevoelens van afwijzing, verlatingsangst of veroordeling ‘ben ik wel goed genoeg?’ gaan niet over zichzelf maar altijd over de ander. (Lees hierover meer in het boek De 4 inzichten van de Tolteken).

Al die gevoelens zoals ik hierboven beschrijf en die je begraaft gaan niet dood, maar kwellen je inwendig. En zorgen ervoor dat je geen leiderschap pakt in je leven dus ook niet in je business. Je staat niet in je kracht. Vrouwen vinden het praten over geld en financiën vaak ongemakkelijk. Maar juist vanuit die ongemakkelijkheid ontstaat vermijding. En het aan anderen overlaten wat er met jouw geld, jouw leven, jouw stem gebeurt. Totdat zich een probleem aandient.

Het gaat erom je eigen ruimte te nemen, juíst financieel, en dat wie, hoe en wat je bent, genoeg is. En dat je iedereen die je probeert je anders over jezelf te laten voelen, uit je leven mag verwijderen, zelfs als dit familie is.

Jij bestaat, en daarom doe je ertoe. Jij mag je gedachten en je gevoelens uiten. Jouw waarde is niet afhankelijk van de acceptatie door iemand anders. Ware liefde begint waar niets wordt terugverwacht. Dus begin met van jezelf te houden, beweeg je met respect, wees trots op wie je bent.

Liefs,
Hadassah