BLOG

Hoe ik mijn geldblokkades heb doorbroken

door Hadassah Vorm

Dit is een vraag die vrouwen mij regelmatig stellen: “Je vertelt zoveel op social media over geldblokkades en vrouwelijke ondernemers en de issues die zij ervaren met geld, en dat je dat zelf ook hebt meegemaakt. Vertel eens: HOE heb JIJ dat gedaan?”

Dat is een legitieme vraag, want je kan nog zoveel posten op social media, in het echte leven zijn we allemaal bezig met ons bedrijf, werk, gezin, hobby’s en vrije tijd besteding. Iets neerschrijven gaat lekker snel, mensen lezen het en hup……weer over naar de orde van de dag.

Als je echter in een struggle met je bedrijf en financiën zit, omdat je voelt dat je blokkeert, je wil NIETS uitgeven want anders redt je het die maand niet met al je kosten in verhouding met je inkomsten, heb je geen geduld voor al die blogs, posts met lachende vrouwen die het allemaal zo goed voor elkaar hebben en FINANCIEËL VRIJ zijn.

Jij voelt je belabberd, want je wil wel investeren, die echt noodzakelijke Workshop volgen, dat voor jou zo passende coachingsprogramma volgen bij een ervaren coach die ook een ervaringsdeskundige is, dus niet alleen spreekt vanuit de boeken, maar je ziet niet hoé!

Gisteren had ik een ondernemer in mijn gratis online spreekuur, die exact dat gevoel had en ook juist daardoor de handen waarmee je ONTVANGT, stevig dichtgeknepen hield omdat die angst om uit te geven, dus de schaarste echt voelt, ook fysiek haar blokkeerde.

Ik vertelde haar mijn verhaal in het kort. Toen ik in dezelfde situatie zat, deed ik exact hetzelfde. Het is een heel natuurlijke reactie om, als er minder binnenkomt dan eruit gaat dan NIETS meer uit te willen geven. De angsten zoals: ‘dadelijk moet ik mijn huis uit’  of ‘ik kan straks mijn kind(eren) niet eens meer te eten geven’ etc. komen naar boven en je slaapt er zelfs niet van. Heel herkenbaar voor mij.

Ik heb in mijn leven meerdere keren alles verloren, geen dak meer boven het hoofd, opnieuw beginnen in Nederland, later nogmaals vanuit het buitenland zonder helemaal NIETS, 0,00 EUR aan geld in mijn zak laat staan op de bank en dan is het niet zo gek, dat dat je doemscenario is als er bij het ondernemen  te weinig binnenkomt en je toch alle kosten gewoon moet doorbetalen.

Toen ik dus (vrij onverwacht) opnieuw een eigen bedrijf startte begon ik zonder enig startkapitaal en dan heb je dus geen reserves. Alhoewel mijn bedrijfsconcept erg goed was en ik direct al opdrachtgevers kreeg (dank jullie nog steeds in mijn hart hiervoor), liep ook ik steeds achter de feiten aan. Ik verdiende net genoeg om quitte te spelen maar…..dan moest er ook niets onverwachts gebeuren want dan had ik direct samen met mijn gezin een groot probleem.

Ik ging naar diverse events van coaches en kreeg steeds meer power daardoor. Ik begreep ook, dat alleen ikzelf door in actie te komen en hieraan te gaan werken, de geldblokkades te gaan onderzoeken en ook de grote WHY om wat ik had meegemaakt en HOW ik dit kon omzetten naar positieve energie en groei van mijn bedrijf, ook financieél, te realiseren.

Een aantal fantastische vrouwen heeft mij hierbij ongelofelijk geholpen en daar ben ik ze heel dankbaar voor en daarom vergeet ik ze NOOIT. En ja, ik noem ook namen (in willekeurige volgorde).

#DianneBevelander, Professor & Executive Director Erasmus Universiteit #HettyBrandBoswijk, Director of Coaching Erasmus Universiteit #RianneVanReeuwijk, Programma Manager Erasmus Centre for Women #MajlisSchweitzer, de Kernscan  #DorrisVlas, Paardencoach #MirjamRutten, Psychosociaal Therapeut Paardencoach #NathalieCleton, DVM, PhD. MA & Specialist in Veterinary Microbiology (and daughter of #DianneBevelander als mijn inspiratie hoe moeder/dochter elkaar kunnen versterken) #MarjoVanDenBroek, Cultural, behavioural & organisational change leader Rabobank) #MargeetVanRixtel TopVrouw.nl #JudithSanders, Investment Strategist #EbereAkadiri Rise&Lead #DorothyGrandia, Women in Leadership #PoonamBarua, Economist & CEO of WILL Forum India #CrystalKwee TNBW #MabelDuchossoy TNBW #AvitalElbaz, AllAffair #HannaNathans, Rabbijn #JolandaVanDenBerg, HERA Global Forwarding B.V. #TamarahBenimah, Rabbijn #AnoukWijgergangs, NOVA jewelry #ReneeBoogerd-Bernasco, Businesspartner ILYB and last but not least:

#Debbie Bernasco #ILYB #BusinessStrateeg voor Winstgevend Ondernemerschap! Mijn grote inspirator en voorbeeld.

Zoals je ziet is het nogal een lijst en denk erom: de lijst is nog LANG niet compleet. Ik heb gedurende mijn ontwikkeling naar mijn 2 succesvolle bedrijven hier in Nederland zo ongelofelijk veel inspirerende vrouwen (en voor ik commentaar krijg: ja ook mannen) ontmoet en elk van hen heeft mij een stukje verder geholpen om te komen waar ik nu ben.

Het is een kwestie van prioriteiten stellen: wil je er echt 100% voor GAAN, of ben je een klager en wil je vaste patronen in je leven (JA DAT IS HEEL VERVELEND) echt gaan veranderen? En ja, dat is heel vervelend, niets is moeilijker dan de uitdaging aangaan en dingen veranderen in je leven om beter en gelukkiger te worden. We weten allemaal dat vet eten niet goed voor ons is, maar we nemen toch snel even een frietje. Niet teveel alcohol drinken, ach je neemt er toch nog maar een, etc.

Om een aantal programma’s te kunnen volgen heb ik hierin heel veel geld (en tijd en energie) geïnvesteerd. Soms had ik het geld er (nog) niet voor maar ik wist dat als ik een programma ging volgen, dat het dan op de een of andere vaak wonderlijke manier TOCH binnenkwam en ik het kon betalen.

Is dat eng? JA……..super eng…….heb jij dat ook……..JA dat heb IK ook…….maar het alternatief is blijven zeuren, je zorgen blijven maken, en uiteindelijk verandert en verbetert er dus niets in je bedrijf en in je leven. Dan maar kiezen voor de makkelijke weg, ik ga een baan zoeken dan heb ik zekerheid (wat is nu nog zekerheid in het leven? Niets he?) Dan ga ik part-time aan mijn business werken. Ja, dat is ook een optie, maar de groei zal dan ook part-time met je business zijn, want je stopt er minder tijd en energie in, ook part-time.

Ik ben al deze wijze vrouwen ongelofelijk dankbaar dat zij mij het vertrouwen en de liefde hebben gegeven om door te zetten, en ook op dit moment heb ik nog steeds een fantastische business coach #DebbieBernasco die me uitdaagt, aanmoedigt en steeds dingen laat doen buiten mijn comfortzone, alleen maar om BETER te worden en mijn clienten NOG BETER te kunnen helpen. Is dat niet fantastisch en iets om dankbaar voor te zijn?

ABSOLUUT, want het gaat niet alleen om je business maar ook om hoe je privé functioneert en als ik dan zie wat ik allemaal al bereikt heb, en hé…….’you ain’t seen nothing yet!!!’  Ik geloof in hulp van boven, het universum, G’d, hoe jij het ook wilt noemen en als je vanuit liefde anderen helpt je ook altijd zelf hulp zal ontvangen. En ja, dat vergt niet alleen jouw geldelijke investering, maar ook jouw TIJD en je LIEFDE. Daarom geloof ik in niet-toevallig-heden, en als ik samen met jou ga werken aan het doorbreken van je angsten, geldblokkades en financiële vrijheid met jouw bedrijf en je doorbraak, is dat als sparring partner want niet alleen maak jij een leer- en groeicurve door bij deze samenwerking, maar ook ik. En ik kijk nu al uit naar alles wat ik nog verder mag ontdekken op deze reis, want weet je……..mijn coach zegt altijd: ‘je hebt maar één leven te leven, maak er dus iets moois van’.

https://hadassahvorm.nl/workshop