workshop geld en jouw relatie met geld

BLOG

Wat gebeurt er tijdens een workshop over geld en jouw relatie met geld met je?

door Hadassah Vorm

Wat gebeurt er tijdens een workshop over geld en jouw relatie met geld met je?

Dit is een vraag die ik kreeg van iemand die geldblokkades binnen haar bedrijf ervaart en niet wist of ze dit echt zou kunnen overwinnen.

‘Heeft het wel zin om ermee aan de slag te gaan, wat levert me dat op?’ ‘Het gaat toch alleen maar om meer klanten binnenhalen zodat ik meer ga verdienen?’ ‘Als ik dat voor elkaar heb, is het toch opgelost?’

Het zijn vragen die vaker worden gesteld. Het interessante is, dat op het moment dat er een in-vestering wordt gevraagd of moet worden gedaan, er een soort verkramping plaatsvind. Hoe komt dat? Er komt (te) weinig aan inkomsten binnen, en je automatische reactie hierop is, vasthouden van het geld dat je nog hebt. Dit is ook een signaal over hoe je naar geld kijkt en de angst voor schaarste ervaart. Dadelijk is het op……..of, straks moet ik mijn huis uit………etc.

Bij het uit-geven omdat je rekeningen moet gaan betalen ontstaat er opnieuw diezelfde verkramping. ‘Ik moet nog zoveel rekeningen betalen, er staat zoveel open, nou heb ik wat geld op de zakelijke rekening staan, en gaat het er net zo snel weer uit. Eind van de rit draai ik in cirkeltjes rond.

Ik wil je een vraag stellen: klopt dit misschien ook in andere deelgebieden voor je leven, dus niet alleen op het gebied van geld? Hoe was het thuis, was er daar ook gebrek aan/of overvloed aan….vul zelf maar in.

Mooi is het, wat ook in de Workshop naar voren kwam, dat het vaak een spiegel is die angst voor schaarste en geldblokkades die je als vrouwelijk ondernemer ervaart. Een spiegel van juist andere factoren in je leven waarbij je angst voor schaarste, verlies en geen onafhankelijkheid, zelfbeslissingsrecht ervaart. Herken jij dit?

Door te werken aan het waar en waarom je in de cirkel van verdienen/uitgeven/ ontvangen/niets overhouden steeds maar blijft ronddraaien, krijg je eigenlijk zelf een mindshift. Daarbij kijken we ook naar familiepatronen die zeer veel invloed hebben op hoe jij naar geld kijkt, maar meer nog, hoe jij je voelt over- en met geld.

Vrouwelijke ondernemers hebben vaak ook een andere relatie met geld dan de mannelijke ondernemer, dat op zich is al interessant om te onderzoeken.

Nogmaals, de eerste stap naar het overwinnen van geldblokkades, angst voor verlies en in schaarste denken is: uitgeven! Dat is noodzakelijk om je patronen op geld en de blokkade hierop te doorbreken. Is dat eng? Ja! Heb jij dat ook gehad? Ja.

Maar ik heb het overwonnen en dat geeft je zo’n rust in je hoofd maar ook in je ondernemerschap. Niet meer jagen achter geld en opdrachtgevers aan, het komt naar je toe.

En dat wens ik jou ook toe. Het maakt je ondernemerschap en je leven met je gezin, familie en vrienden er zoveel relaxter op.

Meer weten?