keuzes maken

BLOG

Welke keuzes durf jij in de ogen te kijken?

door Hadassah Vorm

Ik had het laatst met iemand over de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt. Dit waren keuzes tussen leven en dood, keuzes om mezelf te bevrijden zowel fysiek als emotioneel en daar zaten echt een paar ‘tough cookies’ tussen kan ik je vertellen.

De meeste vrouwen dromen over hoe je jouw leven wil leven als je nog klein bent, misschien studeren, een gezin, kinderen etc. etc. Ik had geen dromen, helemaal geen clue zelfs.

Dat kwam door de moeilijke jeugd die ik thuis meemaakte op emotioneel gebied en opgegroeid in een sekte zou het einde van de wereld komen, dus studeren en plannen maken was sowieso onnodig.

Wat ik nu bemerk, nu ik eindelijk jaren geleden echte eigen keuzes heb gemaakt, dat blijkt als je je dan verder spiritueel gaat ontwikkelen, meer levenservaring krijgt en met vrouwen spreekt zoals ik de afgelopen jaren heb gedaan, hoeveel vrouwen nog in dit patroon zitten en geen uitweg zien. Het is juist daarom dat ik het zo belangrijk vind dat je financieel onafhankelijk bent van een partner.

Bij iemand zijn en blijven omdat je in liefde bent voor elkaar samen, en niet omdat je financieel geen kant op kunt of, zoals in mijn geval er chantage plaatsvind over de hoofden van kinderen (och die arme kinderen). Zelfs bedreiging over je recht om te (blijven) leven is een mij bekend en vaker gebruikt misbruikmiddel.

Ik zie in mijn praktijk vrouwen die financieel worden gecontroleerd, gechanteerd en onderdrukt door een partner en waarom pikken die vrouwen dat, vraag je je dan af. Het zijn vaak vrouwen met grote potentie en gaven en prima in staat hun eigen geld te verdienen en doen dat ook.

Toch gaan ze mee in die controle vaak uit angst voor ruzie, conflicten en als je verder onderzoekt in gesprekken waar dit dan toch vandaan komt, is het uiteindelijke antwoord: eigenwaarde/zelfliefde/ik ben niet goed genoeg.

Dit is momenteel iets wat enorm onder de oppervlakte blijft, maar een enorme invloed heeft op gezinnen, zeker nu. Gezin of partners zijn meer bij elkaar er is ‘no way out’ om te sporten, naar kantoor te gaan, ontspanning te zoeken of met vrienden af te spreken. Als vrijwilliger van Dona Daria wordt op dit moment heel veel tijd besteed aan hulp en opvang aan vrouwen en kinderen die worden mishandeld of misbruikt.

Als ex-slachtoffer kan ik je zeggen dat mijn missie is, te zorgen dat dit stopt. Dit kan alleen stoppen als je eigenwaarde omhoog gaat, de liefde voor jezelf en dat jij genoeg bent…….innerlijk wordt gevoeld. Dus niet belijden met de mond, maar echt in je hart. Hoe kom je daar? Het vergt werk, het spiegelen wat ik in coaching sessies gebruik geeft direct inzichten. Gaat dit in 1 dag? Nee, dat kost tijd. Kan je dit alleen? Nee, ook ik heb heel wat coaching, therapie, lezen en ontwikkelen en studeren achter de rug. En dit gaat nog steeds door.

Er bestaat voor deze reis naar eigenwaarde geen ‘quick fix’. Dit kost tijd, energie en gaat met vallen en opstaan. Maar er IS een uitweg, ook voor jou! Het is alleen de vraag: ben jij er klaar voor?